Skip to Main Content (a11yPressEnter)
Browser-ul nu este suportat
Ne pare rau, dar browser-ul dvs. nu este compatibil cu website-ul nostru. Va rugam sa accesati website-ul folosind un alt browser, precum Chrome, Edge, Firefox sau Safari.

Oferte Rabla Lexus– drumul catre viitorul dumneavoastra model Lexus

Prevederile Programului Rabla au fost revizuite in fiecare an, astfel ca regimul de acordare a primelor de casare si a ecotichetelor a dobandit cateva nuante importante. Fixam jaloanele traseului de urmat pentru cei interesati sa scape de un autovehicul uzat in vederea achizitionarii unui model nou si performant.

Sub numele generic „Rabla” se regasesc doua programe guvernamentale distincte implementate in perioada 2020-2024. „Rabla Clasic” se refera la Programul de stimulare a innoirii parcului auto national, in timp ce „Rabla Plus” cuprinde masurile adoptate in cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic.

Daca Rabla Clasic a fost conceput in principal ca o initiativa dedicata intineririi parcului auto din Romania – media de varsta pentru anul 2021 a fost de aproape 17 ani –, Rabla Plus s-a concentrat in schimb pe o abordare sustenabila a acestui proces, prioritizand achizitia de modele electrice si plug-in hibrid.

Modificarile adoptate pentru derularea celor doua programe, Rabla Clasic si Rabla Plus, clarifica profilul specific al fiecarui program si adauga cateva detalii de impact pentru decizia de cumparare a unei masini noi.

In 2023, exista posibilitatea de a preda spre casare doua vehicule uzate, suplimentand astfel valoarea primei de casare (Rabla Clasic) sau a ecotichetului (Rabla Plus) cu 3.000 de lei. Acceptarea casarii unei masini in cele doua programe era conditionata de inmatricularea acesteia in Romania cu cel putin sase ani in urma.
Descoperiti gama de modele Lexus electrificate

Modele Lexus

Calcule cu bonusuri

La fel ca pana acum, finantarea nerambursabila a primei de casare/ecotichetului din Fondul de mediu nu se cumuleaza cu alte programe publice destinate sustinerii achizitiei de autovehicule noi, exceptand finantarile prin fonduri europene aferente politicii de coeziune. Este pastrata si prevederea ca finantarea in cadrul programului Rabla nu poate depasi 50% din pretul de comercializare al vehiculului nou achizitionat.

Pentru 2023, pragul de baza al primei Rabla Clasic era fixat la 7.000 de lei, iar pentru Rabla Plus este stabilit diferentiat pentru achizitia masinilor pur electrice sau cu pile de combustie cu hidrogen (51.000 de lei) si modelele hibride plug-in (26.000 de lei).

Dincolo de aceste valori, Rabla 2023 adauga cateva ecobonusuri specifice. Ambele programe mizau pe eliminarea din circulatie a masinilor foarte vechi, drept urmare casarea unui vehicul cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si cu norma de poluare Euro 3 sau inferioara adauga un ecobonus de 1.500 de lei.

Rabla Clasic mergea mai departe de atat si instituia beneficii suplimentare care pot fi combinate, daca masina noua indeplinea mai multe dintre aceste caracteristici: ecobonus de 1.500 de lei daca masina achizitionata emite mai putin de 120 g CO2/km (conform normei WLTP), 1.500 de lei daca este alimentata cu GPL (Gaz Petrolier Lichefiat) sau GNC (Gaz Natural Comprimat), iar daca modelul comandat adopta tehnologie hibrida (fara alimentare la priza), atunci ecobonusul urca la 3.000 de lei.

In cazul Rabla Plus, noutatea majora a fost stabilirea unui prag superior pentru vehiculele pur electrice eligibile in program, la 75.000 de euro cu TVA inclus. Practic, in programul Rabla Plus, se putea achizitiona o masina cu propulsie 100% electrica sau o masina noua cu pila de combustie cu hidrogen, daca pretul de comercializare al autovehiculului pur electric nu depasea suma de 75.000 euro, cu TVA inclus. 

Descoperiti gama de modele Lexus electrificate

Modele Lexus

Gama de lux electrificata cu succes

Pionier in tehnologii alternative de propulsie, Lexus a deschis calea hibridizarii in segmentul premium inca din 2004, cand a lansat RX 400h. Acum, Lexus dispune de o gama variata de modele electrificate, care se conformeaza cerintelor formulate de programele Rabla Clasic si Rabla Plus, atat din perspectiva emisiilor reduse, cat si prin diversitatea sistemelor de propulsie propuse.

De pilda, ecobonusul Rabla Clasic 2022 pentru masina hibrida putea fi accesat pentru aproape toate modelele din gama Lexus, iar emisiile de CO2 de doar 119 g/km ale versiunii de baza Lexus ES 300h asigura adaugarea ecobonusului de 1.500 de lei oferit pentru masinile cu emisii CO2 sub pragul de 120 g/km.

In plus de acestea, proprietarul unui model Lexus electric sau hibrid se incadreaza in prevederile actualului Codul Fiscal, care instituie scutirea integrala de impozit pentru automobilele actionate electric si reducerea cu cel putin 50% a impozitului datorat pentru modelele hibride (unele consilii locale au hotarat reducerea cu pana la 95% a impozitului pentru masinile hibride).

Descoperiti gama de modele Lexus electrificate

Modele Lexus

Casare cu folos. Si cu reguli

Reformularea programului Rabla Plus in sensul introducerii obligativitatii casarii unui vehicul uzat si luarea in calculul primei de casare/ecotichetului a doua masini uzate, gratie bonusului de 3.000 de lei, a generat un set nou de reguli pentru casarea si radierea masinilor scoase din circulatie.

Atat solicitantul casarii masinii vechi, cat si cedentul implicat in program trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania si trebuie sa indeplineasca in mod cumulativ mai multe conditii, intre care indeplinirea obligatiilor de plata a taxelor, impozitelor, amenzilor si contributiilor catre bugetul local si cel de stat.

Procesul de inscriere in program incepe odata cu contactarea celui mai apropiat dealer Lexus, pentru introducerea in sistemul electronic a datelor personale si ale vehiculului care urmeaza sa fie casat, pe baza unui set specific de documente.

-          Actul de identitate, in copie certificata „conform cu originalul”, atat pentru beneficiar, cat si pentru proprietarul rablei (se va prezenta si actul de identitate in original in vederea identificării beneficiarului si proprietarului rablei). In situatia in care dreptul de beneficiu asupra primei de casare se transmite de la sau catre o persoana juridica, vor fi depuse si urmatoarele documente:

    a) actul de identitate al reprezentantului legal/actul de identitate al persoanei imputernicite/delegate/desemnate sa inscrie proprietarul, sa predea spre casare autovehiculul uzat, sa radieze autovehiculul uzat si sa achizitioneze autovehiculul nou, in termen de valabilitate, in copie certificata „conform cu originalul”;

    b) actul de imputernicire/delegare/desemnare a persoanei care inscrie proprietarul, preda spre casare autovehiculul uzat, radiaza autovehiculul uzat si achizitioneaza autovehiculul nou, in copie, dacă este cazul;

    c) actul de infiintare/certificatul de inscriere in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor/certificatul de inregistrare in Registrul Comertului, in copie certificata „conform cu originalul”;

-          Certificatul de inmatriculare al masinii casate, prezentat in copie legalizata;

-          Cartea de identitate a masinii casate in copie legalizata;

-          Certificate de atestare fiscala, in original, in copie legalizata sau emise si comunicate prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in termen de valabilitate (vechime de cel mult 30 de zile pentru certificatul privind impozitele si taxele locale si alte venituri ale bugetului local; certificatul privind obligatiile fata de bugetul de stat sa nu fie mai vechi de 90 de zile), eliberate de catre directiile de taxe si impozite locale din cadrul primariilor de pe raza unde domiciliaza atat proprietarul rablei, cat si cumparatorul noului autovehicul, din care sa reiasa faptul ca nu au datorii la bugetul de stat. Pe certificatul fiscal al proprietarului trebuie specificat ca are in proprietate rabla care urmeaza sa fie casata;

-          Declaratie pe propria raspundere a proprietarului rablei prin care isi exprima in mod neechivoc optiunea de a pastra beneficiul asupra primei de casare si de a achizitiona in nume propriu un autovehicul nou sau, dupa caz, declaratia pe propria raspundere a proprietarului rablei privind cedarea dreptului de beneficiu asupra primei de casare si declaratia pe propria raspundere a beneficiarului prin care se obliga sa achizitioneze autovehiculul nou.

Pe baza documentatiei complete este eliberata o nota de inscriere valabila 300 de zile de la data emiterii, exceptand ultimul an al programului Rabla, 2024, cand valabilitatea nu poate depasi data de 25 noiembrie.

Urmeaza prezentarea masinii uzate la un centru autorizat Remat, cu mentiunea ca aceasta trebuie sa aiba componentele esentiale functionarii (caroserie, motor, roti, etc). Operatiunea de casare va fi confirmata prin eliberarea unui certificat de distrugere, utilizat apoi pentru radierea din circulatie a vehiculului respectiv.

Dovezile casarii si radierii vor fi prezentate dealerului pentru finalizarea procesului si achizitia unei masini noi. Aceasta nu va putea fi instrainata timp de un an de la data cumpararii, conform regulilor stabilite prin ordin de ministru.

POST https://dxp-webcarconfig.lexus-europe.com/v1/model-filter-results/ro/ro?sortOrder=cashAsc