Skip to Main Content (Press Enter)
Browser-ul nu este suportat
Ne pare rau, dar browser-ul dvs. nu este compatibil cu website-ul nostru. Va rugam sa accesati website-ul folosind un alt browser, precum Chrome, Edge, Firefox sau Safari.
DESIGN

PREMIUL LEXUS DESIGN 2021 - JURATI SI MENTORI

LEXUS DESIGN AWARD 2021 - JURIU

Aflat acum in al optulea an, Premiul de Lexus Design reprezinta o cautare globala a tinerelor talente din design. Acest program unic a fost conceput pentru a inspira inovatii in design pentru un viitor mai bun, iar acum accepta inscrieri in competitia anuala. Astazi, Lexus International a anuntat lista juratilor si a mentorilor pentru Premiul Lexus Design din acest an.

PAOLA ANTONELLI

COORDONATOR SENIOR AL DEPARTAMENTULUI DE ARHITECTURA SI DESIGN AL MoMA, NY

Paola Antonelli este Coordonator senior al Departamentului de Arhitectura si Design la Muzeul de Arta Moderna, precum si fondator si Director de Cercetare si Dezvoltare al MoMA. Obiectivul ei este de a promova intelegerea designului, pana cand influenta pozitiva a acestuia asupra lumii va fi recunoscuta universal. Munca ei investigheaza impactul designului asupra experientei de zi cu zi, incluzand adesea obiecte si practici trecute cu vederea si combinand designul, arhitectura, arta, stiinta si tehnologia.

A organizat spectacole, a scris carti, a tinut prelegeri in intreaga lume si a predat in mai multe scoli, inclusiv Harvard si UCLA. Dupa cea de a XXII-a editie a Triennale di Milano din 2019 - Broken Nature, dedicata ideii de design restaurator - a deschis in cadrul MoMA expozitia Material Ecology, despre opera revolutionara a arhitectului Neri Oxman. In prezent, lucreaza la cateva editii noi ale saloanelor sale de cercetare si dezvoltare MoMA si la seria Instagram @design.emergency, conceputa impreuna cu criticul de design Alice Rawsthorn si dedicata rolului designului in pandemia de Covid-19.

 

DONG GONG

FONDATOR / DESIGNER PRINCIPAL AL VECTOR ARCHITECTS

Dong Gong a infiintat Vector Architects in 2008. Prin Vector Architects, a fost invitat la diferite expozitii, inclusiv Bienala de la Venetia FREESPACE din 2018 si a castigat premii internationale, inclusiv „100+ Cele mai bune firme de arhitectura” selectate de Domus (2019); a fost nominalizat la Swiss Architectural Award (2018); Castigatorul general al premiului Italian Archmarathon (2016); „Design Vanguard” selectat de Architectural Record (2014).

A fost invitat ca speaker si critic invitat de universitati, institutii academice si profesionale, inclusiv Universitatea Tsinghua (China), Universitatea din Illinois (SUA), Institutul Federal Elvetian de Tehnologie din Zurich (Elvetia), Société Française des Architectes (Franta), etc. In 2019, renumita revista de arhitectura AV Monographies a publicat o monografie a Vector Architects intitulata „Cosmopolitan Vernacular” (vol.220).

Lucrarile sale reprezentative includ Biblioteca Seashore, Capela Seashore, Hotelul Alila din Yangshuo, renovarea Casei Capitanului, Muzeul de Arta Changjiang si Muzeul Patrimoniului Cultural Imaterial din Suzhou.

 

 

 

GREG LYNN

ARHITECT SI CEO PIAGGIO FAST FORWARD

Greg Lynn este fondatorul si proprietarul Greg Lynn FORM si cofondator si CEO al companiei de robotica Piaggio Fast Forward. In afara de cladiri, a proiectat ambarcatiuni cu panze de inalta performanta, roboti de inalta tehnologie, precum si mobilier si produse de larg consum pentru Vitra, Alessi, Swarovski si Nike. A facut parte din numeroase consilii executive si consultative ale corporatiilor si este membru al Consiliului de administratie al Centrului Canadian pentru Arhitectura.

A castigat Leul de Aur la Bienala de Arhitectura de la Venetia si a reprezentat de doua ori Statele Unite in Pavilionul American de la Bienala de Arhitectura de la Venetia. A primit Premiul pentru Arhitectura al Academiei Americane de Arte si Litere si a primit o bursa din partea United States Artists. In prezent este profesor universitar la Angewandte Viena si profesor de studio la UCLA. A fost profesor la Davenport, Universitatea Yale, profesor de conceptie spatiala la ETHZ, profesor asistent la Universitatea Columbia si profesor vizitator la Harvard GSD. Este autorul a noua carti.

 

SIMON HUMPHRIES

DIRECTOR DE DESIGN TOYOTA SI LEXUS

Simon Humphries este Director de Design Global al Toyota si Lexus. A fost desemnat sa conduca operatiunile de design pentru ambele marci in 2018. In calitate de Director de Design Global al Lexus, Humphries doreste sa defineasca valorile unice ale Lexus sub forma unei filosofii a marcii, incorporand o referire culturala clara la traditia japoneza a Lexus si stabilind o directie de design relevanta pentru utilizatorii din intreaga lume.

Humphries s-a alaturat companiei in 1994. Numeroasele sale roluri in leadership si design avansat includ definirea grilei fusiforme care a devenit emblematica pentru marca Lexus. In 2016, a devenit presedinte ED2 (Centrul Toyota pentru dezvoltarea designului european), unde echipa sa a initiat dezvoltarea unor concepte de mobilitate precum conceptul Toyota e-Palette din cadrul tranzitiei marcii de la „companie de automobile” la „companie care ofera solutii de mobilitate”. Humphries si-a inceput cariera in design in 1988, cand a fost distins cu Bursa Societatii Regale de Arte pentru Design de Produs din Marea Britanie. Acest premiu i-a oferit ocazia de a lucra pentru Sony, ceea ce a insemnat inceputul pasiunii sale de a trai si lucra in Japonia. In timpul liber, Humphries practica tamplaria si restaureaza o ferma japoneza veche de 100 de ani.

 

 

 

PREMIUL LEXUS DESIGN 2021 - GRUPUL DE MENTORI

JOE DOUCET

FONDATOR, JOE DOUCET X PARTNERS

Designer, antreprenor, inventator si director de creatie, Joe Doucet este unul dintre cele mai cautate talente creative care lucreaza astazi in America. Opera sa imbina cu indemanare functionalitatea si atractivitatea vizuala, si in acelasi timp transmite diverse niveluri de semnificatie si mesaj. Doucet considera ca designul si, mai important, procesul de gandire al designerului, pot juca un rol mai important in inovare si rezolvarea problemelor, precum si in estetica. In prezent, detine numeroase brevete pentru desenele si inventiile sale.

Opera lui Doucet a fost expusa la nivel global si a primit numeroase premii internationale, inclusiv un premiu World Technology for Design Inovation si mai multe premii Good Design. In 2017, Doucet a fost desemnat castigator al Premiului National de Design Cooper-Hewitt din partea Smithsonian Institution in calitate de designer de produs – cea mai inalta distinctie in domeniul sau. El este, de asemenea, finalist in competitia Designerul anului 2019 a Dezeen si beneficiar al premiului Cele mai importante companii de design din 2019, din partea Fast Company.

 

MARIAM KAMARA

ARHITECT PRINCIPAL, ATELIER MASOMI

Mariam Kamara este un arhitect nigerian. In 2014, Kamara a fondat atelier masōmī, o firma de arhitectura si cercetare, care abordeaza o mare varietate de proiecte publice, culturale, rezidentiale, comerciale si de design urban. In special, Complexul religios-secular Dandaji din Niger, un proiect cultural in colaborare cu Studio Chahar, a castigat Premiul de Aur LafargeHolcim 2017 pentru Africa si Orientul Mijlociu si Premiul de Argint LafargeHolcim 2018 pentru arhitectura durabila. Kamara a fost profesor asistent asociat la Universitatea Brown si este critic de arhitectura la Rhode Island School of Design (R.I.S.D.).

 Lucrarea lui Kamara este ghidata de convingerea ca arhitectii au de jucat un rol important in spatiile de gandire care au puterea de a ridica, de a innobila si de a oferi o calitate mai buna a vietii. Din 2018, Kamara este protejatul lui Sir David Adjaye in cadrul programului Rolex Mentor Protégé si este laureat al Premiului Price Claus din 2019, de recunoastere a modului in care creatorii au un impact pozitiv asupra societatilor lor.

 

 

 

SABINE MARCELIS

DESIGNER / FONDATOR, STUDIO SABINE MARCELIS

Sabine Marcelis este un designer olandez care isi coordoneaza cabinetul din portul din Rotterdam. Dupa ce a absolvit Academia de Design Eindhoven in 2011, Marcelis a inceput sa lucreze ca designer independent in domeniile designului de produs, designului de instalatii si designului spatial, cu un accent puternic pe materie. Lucrarea ei se caracterizeaza prin forme pure, care evidentiaza proprietatile materialelor.

Marcelis adopta un punct de vedere estetic puternic in colaborarile sale cu specialisti din domeniu. Aceasta metoda de lucru ii permite sa intervina in procesul de fabricatie, folosind cercetarea si experimentarea materialelor pentru a obtine efecte vizuale noi si surprinzatoare, atat pentru proiecte expuse in muzee, cat si pentru proiecte comandate de clienti comerciali si case de moda.

Marcelis adopta un punct de vedere estetic puternic in colaborarile sale cu specialisti din domeniu. Aceasta metoda de lucru ii permite sa intervina in procesul de fabricatie, folosind cercetarea si experimentarea materialelor pentru a obtine efecte vizuale noi si surprinzatoare, atat pentru proiecte expuse in muzee, cat si pentru proiecte comandate de clienti comerciali si case de moda.

 

 

 

SPUTNIKO!

ARTIST SI DESIGNER, PROFESOR ASOCIAT LA UNIVERSITATEA DE ARTE DIN TOKYO, DEPARTAMENTUL DE DESIGN

Sputniko! este cunoscuta pentru filmele si lucrarile sale de instalatii multimedia care exploreaza implicatiile sociale si etice ale tehnologiilor emergente. Ea si-a prezentat lucrarile in expozitii precum Trienala de Arta din Setouchi din 2016, Trienala Internationala de Design din Milano, Broken Nature (2019), Future and Arts la Muzeul de Arta Mori (2019). Din 2013 pana in 2017, Sputniko! a fost profesor asistent la MIT Media Lab, unde a infiintat si a condus grupul de cercetare Design Fiction. In prezent, este profesor asociat de design la Universitatea de Arte din Tokyo. Pana acum, a avut piese incluse in colectiile permanente ale muzeelor precum V&A si Muzeul de arta contemporana din secolul 21 din Kanazawa.