Browser-ul nu este suportat
Ne pare rau, dar browser-ul dvs. nu este compatibil cu website-ul nostru. Va rugam sa accesati website-ul folosind un alt browser, precum Chrome, Edge, Firefox sau Safari.
DESIGN

FINALISTII PREMIULUI DE DESIGN LEXUS 2020 AU FOST

TOKYO, Japonia (29 ianuarie 2020) - Astazi, Lexus a anuntat cei sase finalisti ai Premiului Lexus Design 2020, care vor beneficia de mentorat din partea unor lideri de design renumiti si finantare de pana la 3.000.000 de yeni (peste 25.000 USD) pentru a crea prototipuri ale proiectelor lor. Finalistii reprezinta Statele Unite, China, Europa, Pakistan si Kenya si au fost selectati dintr-un numar record de 2.042 de inscrieri din 79 de tari. Aflat acum in al optulea an, Premiul Lexus Design ofera o platforma unica pentru ca tinerii creatori sa-si demonstreze si dezvolte talentele. Propunerile au fost selectate pe baza modului in care au exprimat trei principii cheie ale marcii Lexus: Anticipare, Inovare si Captivare, cu accentul pe un design care conduce catre un viitor mai bun.

BIO.SCALES

SUTHERLIN SANTOS - USA

Bio.Scales sunt filtre din biopolimeri, realizate din materiale naturale, ecologice, concepute pentru a elimina carbonul si alti compusi nocivi din aer. Acest sistem modular, imprimat 3D, este reconfigurabil si adaptabil, asigurand o calitate mai buna a aerului din orice spatiu de locuit.

Paul si Garrett Sutherlin Santo sunt designeri din centrul orasului Los Angeles. Activitatea lor isi propune sa proiecteze un viitor in care conexiunea designului cu natura si tehnologia sa fie simetrica, prin explorarea relatiei dintre procesele digitale emergente, materialele implicate ecologic si mestesugurile traditionale.

FELTSCAPE

THÉOPHILE PEJU SI SALVATORE CICERO (THÉOPHILE PEJU (FRANTA), SALVATORE CICERO (ITALIA)) - SEDIUL IN MAREA BRITANIE

Feltscape este un nor de respiratie realizat din pasla si termoplastic, care capteaza zgomotul si personalizeaza calitatile acustice si luminoase interioare. Feltscape este rezultatul unui proces de fabricatie inovator, care combina tehnici haute couture si fabricarea aditiva robotica.

Théophile Peju si Salvatore Cicero sunt designeri de arhitectura stabiliti in Londra. Au absolvit Bartlett School of Architecture – UCL, unde au continuat cercetari privind materialele compozite textile. Abordarea lor de design, prin experienta practica, combina maiestria traditionala si tehnicile inovatoare de fabricare robotica.

 

FLASH PAK

YAOKUN WU - CHINA / SEDIUL IN SUA

Flash Pak este un aparat inteligent de supravietuire, asemanator cu o vesta de salvare, care ghideaza elevii catre siguranta in timpul inundatiilor, prin intermediul unui sistem de navigatie haptic cu lumini LED. Se umfla, devenind un dispozitiv de plutire singur si, de asemenea, se poate lega de alte Flash Pak-uri pentru a tine grupul impreuna, ca o pluta.

Yaokun Wu este student in design industrial la Institutul Pratt din Brooklyn, New York. Este recunoscator pentru tot ceea ce are si doreste sa foloseasca designul pentru a ajuta oamenii care au cea mai mare nevoie de el. El considera ca designul este prezent peste tot, dar numai ceea ce incalzeste inimile oamenilor nu va fi uitat niciodata.

LICK

IRINA SAMOILOVA - RUSSIA

Lick este un sistem de curatare portabil pentru corp, care va ajuta persoanele aflate in imposibilitatea de a folosi o baie. Dispozitivul are o suprafata de curatare asemanatoare cu limba unei pisici, care actioneaza similar modului in care pisicile isi curata corpul de impuritati.

Irina Samoilova este designer de produse si mobilier. In prezent, studiaza pentru un master la Academia de Stat Stroganov de Design si Arta Aplicata din Moscova in departamentul de design de mobilier. Inainte de a incepe un nou model, ea studiaza mai intai formele animalelor si modul in care astfel de forme functioneaza deja in natura.

OPEN SOURCE COMMUNITIES

BELTOWER - (JOHN BRIAN KAMAU, JOYCE WAIRIMU GACHIRI, IAN GITHEGI KAMAU, ESTHER WANJIKU KAMAU SI ARVIN BOOKER KAMAU)

Open Source Communities este o propunere care prezinta o modalitate eficienta de proiectare a comunitatilor din tarile in curs de dezvoltare, bazata pe utilizarea planurilor inteligente open-source. Designerii se straduiesc sa descopere cum pot fi rafinate aceste modele pentru adaptabilitate, pentru a crea case conectate durabile.

BellTower a fost infiintata in 2014, cu viziunea de a utiliza sisteme si tehnologii open source pentru a rezolva probleme. S-a format o echipa cu abilitati in managementul riscului, tehnologia informatiei, design, management de proiect si strategie pentru a construi un model de comunitate open-source pentru nevoile personale, corporative si industriale.

PURSEWIT

AQSA AJMAL - PAKISTAN

Pursewit are un nou design elegant, care va invita la cusut! Prin simplificarea utilizarii masinii de cusut pentru persoanele cu deficiente de vedere, operarea este mai intuitiva si mai tactila, usurand procesul greoi de cusut.

Aqsa Ajmal, Designer Industrial, absolventa a National University of Sciences and Technology. Este motivata de increderea ei in design ca instrument de rezolvare a problemelor, care creeaza legaturi intre idei si realitate. Prin interactiunea ei tangibila si experimentele directe in design, ea isi propune sa imbunatateasca conexiunile dintre oameni si produse.

Dupa cum spune tehnicianul si juratul Premiului Lexus Design 2020, John Maeda, „finalistii Premiului Lexus Design din acest an vorbesc despre doua teme principale: constiinta si mediul, care sunt din ce in ce mai relevante pe masura ce progresul tehnologic afecteaza lumea noastra. Ca proiecte de design, acestea merg dincolo de adresarea de intrebari pentru a oferi raspunsuri concrete, bazate pe rationamente inovatoare si opinii experimentate despre inginerie. Restrangerea listei masive de inscrieri la un set mic de lucrari reprezentative nu a fost o sarcina usoara. Dar colaborarea cu jurati precum Jeanne Gang si Paola Antonelli a simplificat aceasta sarcina, avand in vedere gama lor larga de cunostinte despre proiectele de design transformator. Mi-am oferit tehnologia si perspectiva de afaceri pentru a verifica atat viabilitatea ingineriei, cat si viabilitatea financiara. In cele din urma, cred ca am gasit setul potrivit de proiecte captivante, care reprezinta teme ale mintii si ale corpului, esentiale pentru viitorul nostru.”

In ianuarie, cei sase finalisti au calatorit la New York pentru o experienta de atelier care le-a schimbat viata, participand la un dialog cu patru mentori renumiti: Joe Doucet, Bethan Gray, Philippe Malouin si Shohei Shigematsu, fiecare impartasindu-si propria intelepciune si expertiza distinctiva. Atelierul a avut loc la INTERSECT BY LEXUS-NYC, spatiul unic de stil de viata al marcii.

Acest atelier lanseaza o interactiune continua intre finalisti si mentori, conducand la sesiunea de jurizare din Italia, din timpul Saptamanii Designului de la Milano*. In contextul acestui eveniment major din calendarul global de design, finalistii isi vor prezenta prototipurile finalizate, iar unul va fi selectat de juriul renumit format din Paola Antonelli, Jeanne Gang, John Maeda si Simon Humphries in timpul Grand Prix-ului competitiei.